Slaapproblemen in de overgang

Aanhoudende problemen met inslapen of doorslapen is een veelvoorkomend probleem.
Gemiddeld slaapt men 7 uur per nacht, maar de behoefte aan slaap is voor een ieder verschillend en is ook o.a. afhankelijk van de leeftijd. Een baby slaapt gemiddeld 16 uur per dag en naarmate men ouder wordt neemt de duur van het slapen af.
Tijdens de slaap komt het lichaam tot rust en de informatie die overdag wordt opgedaan wordt verwerkt. De spieren komen tot rust en de ademhaling en hartslag dalen.
De slaapcyclus bestaat uit 5 delen waarin onderscheid is in oogbewegingen en hersenactiviteit. De slaapcyclus beschrijf ik nu niet uitgebreid.
Te weinig slaap kan ontstekingen geven, hart en vaatziekten en diabetes ontwikkelen, maar ook overgewicht en botontkalking en stress en overspannenheid.
Hormonen
Een onbalans van de hormonen oestrogeen progesteron en testosteron kan verstoring van de nachtrust geven.
Vooral het progesteron geeft verstoring, maar ook de oestrogeen daling met daarbij de opvliegers ’s nachts kan heftig zijn. Vaak wordt je wakker van een opvlieger en het kan zijn dat het lastig is om weer in slaap te komen.
Medicijnen kunnen ook verstoring geven van de nachtrust zoals chemotherapie corticosteroïden (prednison) middelen tegen depressie neusdruppels tegen zwelling medicijnen tegen hoge bloeddruk en slaapmiddelen.
Verder zijn er nog een aantal verstoorders nl cafeïne, alcohol, voedselintoleranties en roken, slaapapneu, onrustige benen, magnesium te kort, slaapwandelen.
Wat kan je doen
Overdag buiten wandelen of bezig zijn, dit geeft een verhoging van het serotonine en dit wordt in de avond om gezet naar melatonine, waardoor je beter slaapt
Frisse slaapkamer, warme douche voor het slapen gaan. Donkere slaapkamer. Regelmatig slaapritme. Stress vermijden. Geen telefoon.
Na 21 uur niet meer op de computer. De hersenen moeten niet geprikkeld worden voor het slapen gaan.
Medicatie aanpassen of starten. Wanneer je bv veel opvliegers hebt
’s nachts is het goed om eens een consult bij Care for Women af te spreken en samen naar mogelijkheden te kijken om de de oorzaak van het probleem aan te pakken. Dit kan leefstijl aanpassingen zijn, maar ook wordt er gekeken naar voeding. Ev. kan er een supplement ingezet worden om de opvliegers te verminderen en te stoppen waardoor je weer goed kunt doorslapen.